Kuinka Saada Teini Pois Tietokoneelta

Tietokoneriippuvuus on tosi. Lähes puolet jokaisesta teini-ikäisestä viettää päivänsä joko tietokoneella tai älypuhelimensa äärellä. Tilanne on jo niin paha, että on havaittu kännykkään tuijottelun tuloksena selkeitä niskaongelmia ja jopa selkärangan rakenteen muutoksia nuorilla. Asiaan on puututtava, mutta miten, kun nykyajan vanhempienkin aika kuluu samaa harrastusta toistaessa.

Tietokonemaailma eristää todellisuudesta

Monelle nykyajan nuorelle jo pelkkä toista ihmistä silmiin katsominen ahdistaa. Ilman kännykkää odottelu tuntuu mahdottomalta ja aiheuttaa väkinäistä kiemurtelua ja katseen harhailua. Jos kännykästä loppuu akku kesken pitkän bussimatkan tai välitunnin, on nuorella vaikeuksia sopeutua tilanteeseen ja keksiä mihin katseensa pistäisi kun toisia ihmisiä ei voi tuijottaa. Maailma on muuttunut jo aivan muutaman vuoden ajalla paljon. Konttausikäinen tietää miten saada Youtube-video auki ja kuinka painaa kameralla kuva itsestään. Itku tulee jos tabletti tai kännykkä otetaan pois. Vanhemmat päästävät lapsensa oman ajan puutteensa vuoksi liian helposti viettämään tunteja, jopa hallitsemattomia aikoja internetin syövereissä. Monien vuosien jatkuva tietokoneella vietetty aika vie sosiaalisen kohtaamisen opiskelulta paljon aikaa. Kun vanhemmat tähän asiaan koittavat puuttua liian myöhään, jo vuosia jatkuneen toiminnan jälkeen, voi epätoivoiset yritykset saada teini pois ainoasta tutusta ja turvallisesta ympäristöstään ulos koitua vain aiheuttamaan jatkuvia perheriitoja. Tästä syystä kaikkein tärkein lääke, onkin keskittyä kasvavaan lapseen ja olla päästämättä lasta syrjäyttämään omaa sosiaalista kehitystään viettämällä liian paljon aikaa teknologiaa tuijottaessa.

Sosiaalista kanssakäymistä pelkäävä nuori

Jo virtuaalisesta maailmasta turvapaikkansa löytänyt nuori, jolla ei ole sen ulkopuolista sosiaalista elämää tai ystäviä on hankala tapaus. Onneksi myös video- peli ja muun virtuaalimaailman käyttäjiä voidaan yhdistää ihan oikeassakin maailmassa. Jos jostain on aloitettava, on helpompi aloittaa sellaisesta, josta nuori innostuu. Erilaiset suuret pelitapahtumat, joissa seurataan jonkun tietyn tietokonepelin pelaajien kamppailua live-screeniltä voivat olla keino, saada tietokone riippuvainen nuori pois koneelta. Samoin, nyt jo todella suosituksi nousseet virtuaalimaailman messut voivat olla keino saada nuori ulos viettämään aikaa muuallakin. Messut voivat olla myös vanhemmalle hyvä paikka tutustua siihen maailmaan mihin oma lapsesi on jo tutustunut aikoja sitten ja saada hieman parempaa käsitystä mistä koko touhussa on kyse. Sosiaalisesti vieroutuneelle nuorelle voi olla liian iso kynnys lähteä ulos asunnosta kohtaamaan todellinen maailma pitkän virtuaalisessa maailmassa vietetyn jakson jälkeen. Tällainen nuori on epävarma joka liikkeestään ja ei uskalla näyttäytyä. Takaisin todellisuuteen on ahdistavaa palata. Ja siellä ei myöskään viihdytä pakollista aikaa kauempaa. Vieroutuminen pois pelkästä tietokonemaailmasta on hidas prosessi eikä tapahdu useinkaan nuoren omilla avuilla. Siihen tarvitaan aikuista tueksi. Jos nuori kokee tulleensa nöyryytetyksi esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, että vanhemmat ovat vastentahtoisen nuoren vienyt isoon sukulaistapahtumaan ilman, että siihen on annettu vaihtoehtoja ja siellä julkisesti lähdetty puimaan nuoren sosiaalisien taitojen vähyyttä, voi tällainen traumattaan nuoren vain olemaan enemmän kiinni omissa virtuaalisissa paikoissansa.

Jo pitkään jatkuvan tilanteen korjaaminen vie paljon aikaa ja se on tehtävä pieni askel kerrallansa, jotta herkkä itsetuntoinen nuori ei suojaudu kuoreensa vain yhä enemmän ja enemmän. Kaikkein pahimmissa tapauksissa voidaan kääntyä auttavan ammattilaisen hoitoon ja psykologit vastaanottavatkin yhä enemmän ja enemmän potilaita, joilla on sosiaalisissa tilanteissa paniikkioireita. Nuoren kanssa kuitenkin näitäkin oireita on helpompi lähteä korjaamaan ja muuttamaan kuin aikuisen ja siksi tietokoneriippuvaisuuteen onkin keskityttävä heti kun sellainen ilmenee mieluummin kuin jättää se  aikuisiän ongelma-sammoksi.