Masentunut läheinen – mitä tehdä?

Ystäväsi soittaa keskellä yötä itkien, koska pitkäaikaisen poikaystävän kanssa on tullut ero. Keskustelun lomassa ystäväsi kertoo olevansa pitkäaikaismasentunut jo kauan. Olet järkyttynyt uutisesta, etkä tiedä mitä tekisit. Itku ei lopu puhelimessa ja tunnet pistoksen rinnassasi. Et ollut varautunut uutiseen.  Puhelun loputtua puet päällesi ja lähdet ystäväsi luokse varmistamaan, että apu on lähellä. Päätät jäädä yöksi ja seuraavan aamuna aamukahvien lomassa vaihdetaan kuulumiset kuin mitään ei olisi tapahtunut. Palat halusta kertoa, että olet saanut loistouutisia työpaikaltasi, mutta pelkäät, että omat hyvät uutisesi vievät masentuneen ystäväsi mielen vieläkin synkempiin ajatuksiin. Palaat arkiseen elämääsi, mutta mietit miten voisit auttaa tai mitä voisit tehdä ystäväsi puolesta. Ajatus stressaa mieltäsi, miten voit auttaa kun läheisesi on masentunut?

Masentunut läheinen on vaikea kohdata. Masennus on kuitenkin yleistynyt kansamme piirissä piilevä sairaus ja joka kolmas aikuinen kokee elämänsä aikana masennuksen oireita ja yhä useampi sekä useampi sairastuu tähän salakavalaan tautiin. Pitkäaikaisia masennuspotilaita poistuu työmarkkinoilta jo nuoressa iässään yhä useammin ja valitettavat itsemurhatilastot eivät myöskään asiasta vaikene. Masennus on suoranaisesti jo melkeinpä Suomalaisten kansantauti. Mitä sitten kun huomaat tai kuulet ystäväsi masennuksesta. Saatat saada uutisen läväytettynä kasvoillesi kertalaakista tai pikku hiljaa huomata masennuksen oireita ja tätä kautta ymmärtää tilanteen vakavuuden. Oli miten oli, ystävää tai läheistä ei kannata jättää yksin asiansa kanssa. Masennustapauksissa aina on tärkeää, kannustaa läheistä ammattilaisten puheille lääkäriin tai kunnan tai kaupungin mielenterveyshoitoyksikön palveluihin. Monissa kaupungeissa ja kunnissa toimivat myös vapaaehtois- tai tukirahavoimin toimintaa pyörittävät mielenterveystahot, auttavat puhelimet sekä psykiatriset palvelut, joista esimerkiksi kriisitilanteissa voi avunsaanti olla nopeampaa kuin kunnallisissa palveluissa. Yksityislääkärin palvelut ovat saatavilla myös viikonloppuisin, mutta tietenkään eivät taas sovi kaikkien kukkarolle.

Masentunutta ei tarvitse paapoa. Parasta lääkettä masentuneelle, joka on jo ammattiavun piirissä, on se, että normaalia elämää jatketaan. Ystävänä tai läheisenä tämä tarkoittaa sitä, että ihan samanlaiset keskustelut, ihan yhtälailla osallistuttaminen arkisiin asioihin ja ihan yhtälailla elämän ylä- ja alamäkien jakaminen kuuluu masentuneenkin elämään. Puolin ja toisin. Masentunut ihminen voi vieroksua sosiaalista kanssakäymistä tai esimerkiksi väsyä helpommin kuin terveenä ja nämä asiat kannattaa pitää mielessä. Alkoholin kuluttaminenkaan ei useinkaan lääkityksen alaisena olevalle mielenterveyspotilaalle sovi ollenkaan ja silloin onkin syytä yhteiset terassit retket vaihtaa esimerkiksi pitkiin kävelylenkkeihin. Masennuksesta kärsivälle läheiselle ei tarvitse alkaa varomaan sanojaan. Asiaa on jopa tutkittu ääritilanteessa. Itsemurhaa hautovan kanssa käyty keskustelu itsemurha aikeista ei tutkitusti ole vaikuttanut negatiivisesti tai yllyttävän itsemurhaan. Myöskään tekotavasta käydyllä keskustelulla ei ole yllyttävää vaikutusta, kertoo Mielenterveysseura. Tärkeintä on tällaisessa ääri tilanteessa, jossa läheinen on yrittänyt tai kertoo yrittävänsä itsemurhaa on ohjata läheinen psykiatriseen hoitoon lääkärin kautta ja olla keskustelu tukena. Ääritilanteessa olevaa henkilöä ei tulisi jättää yksin ja kaikki mahdolliset tekovälineet kerätä häneltä pois esimerkiksi terävät esineet ja huumausaineet sekä lääkkeet.

Läheisen masennuksesta ei kuitenkaan kannata syyllistää itseään. Masennuksen syyt löytyvät useinkin pitkältä historiasta tai yllättävästä kriisistä elämässä ja niiden syntyy ei välttämättä voi mitenkään vaikuttaa. Jo se, että on lähellä, tavoiteltavissa ja kuuntelee usein riittää. Kotipsykiatriksi ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä. Kriisipuhelimet sekä muu apu on myös saatavilla masentuneen läheisellä, jos itse kokee ottavansa läheisen masennuksen raskaasti. Ammattilaisten neuvot tilanteeseen kannattaa hyödyntää ja näin pysyä itse terveenä ja tarvittava tukena sairastuneen elämässä. Masennuksesta kun voikin selvitä vaikkakin se vaatii usein pitkäaikaista hoitoa saadakseen hyviä tuloksia.