Mitä Tehdä Kun Toinen Parisuhteessa On Saamaton Osa 1

Oletko koskaan jumiutunut tilanteeseen, jossa kannat kahden ihmisen vastuita ja elämää harteillasi? Tunne on monelle parisuhteesta tuttu. Ensimmäiseksi on kuitenkin aina katsottava peiliin, sillä yllättävän usein se syy löytyykin sieltä. Mutta jos asiasta alkaa huomauttelemaan jo suhteen ulkopuolisetkin, on syytä lähteä puuttumaan asiaan. Kahden aikuisen ihmisen arki ei kuulu vain yhdelle henkilölle. Liika stressi voi viedä helposti masennuksen partaalle ja unettomat yöt  vievät loputkin voimavaroista. Elämä voi alkaa tuntumaan sietämättömältä ja liian haastavalta. Itsesyyttely ei auta asiaa ja vaikka toista kuinka rakastaisi, on tällaiselle tilanteelle kiireen vilkkaan tehtävä loppu.

Miten avata keskustelu

Keskustelu on syytä avata jo ensi vaiheessa, kun tällaisia tuntemuksia alkaa tulemaan. On hyvä käydä tasavertainen tilanteen tarkistaminen läpi ja kertoa kumppanillesi, että tunnet olevasi se, joka ottaa harteilleen koko arjen painon, ilman että tunnet saavasi tarpeeksi tukea. Tee kaikkesi, että keskustelu säilyy rauhallisena ja molemmilla on puheenvuorot. Riita ei ratkaise mitään. Jos tilanteesta on mahdoton keskustella, on jossain tilanteissa helpompi vaikkapa kirjoittaa kirje, jota toinen voi myös rauhassa analysoida ja lukea ja ehkä antaa oma vastauksensakin kirjeen muodossa. Joskus keskustelu tuo liian syviä asioita pintaan ja heikkohermoisilla voi mennä juttelukin jo tunteisiin. Jos sinulla on joku läheinen, joka on rauhallisempi luonteinen, voit antaa kirjeen ensin läheisellesi tarkasteluun, jotta se ei ole syyttävä eikä vihamielinen. Silloin varmistat, että oikea viestisi ja huolestuttava asia mikä painaa mieltäsi on oikeasti esitetty eikä aiheuta vain lisää kitkaa ja kinaa välillenne. Voit kertoa, että puhuminen on liian haastavaa aiheesta ja tästä syystä halusit avata asian kirjeen muodossa, jotta kumppanisi saa aikaa asian pohtimiseen.  Oli miten oli, viestintä parisuhteessa on kaiken a ja o ja huonoja tuntemuksia ei kannata pitää sisällään, vaan niistä tulisi toisen aina tietää, mutta toki ilman syyttelyä vaan ratkaisukeskeisellä tavalla.

Keskustelun avaamisen jälkeen asian voi antaa muhia ja nähdä, josko vain keskustelu ja huoli aiheesta antaisi kumppanillesi syitä alkaa toimimaan kohti parempaa yhteistyötä. Jos tiedät tarkalleen omat odotuksesi kumppaniltasi, et voi mitenkään olettaa hänen tekevän juuri niitä asioita, jos et ole asioita sanonut ääneen. Isoin parisuhteen tappaja on se, että oletetaan toisen olevan mielesi paras tulkki ja näkevän lävitse kovan aivokuoresi. Parisuhteessa puolisoiden ei ole tarkoitus nähdä ja tulkita toistensa mieltä, parisuhteessa on tarkoitus rakastaa, kunnioittaa, arvostaa ja rakentaa yhteistä polkua kohti yhteiseen tulevaisuuteen ja osata elää myös päivä kerrallaan toistensa rinnalla nauttien elämän menosta. Jos oletat kumppanisi tekevät asioita, joista sinulla on jo lista, anna listasi kumppanillesi. Eihän hän sitä muuten voi toteuttaa! Järjen käyttö usein unohtuu parisuhteen suhdekiemuroissa ja tekoja ohjaavat enemmän tunteet kuin järki vaikka asianhan pitäisi olla täysin päinvastoin. Parisuhteessa on myös muistettava, että jos sitä ei saa toimimaan yrittämällä, on myös jossakin tilanteissa annettava periksi.

Kerro rehellisesti omista tunteistasi toista syyttämättä

Muistathan aina, että varsinkin henkilölle, jolle nämä uutisesi tulevat yllätyksenä, voi uutiset myös järkyttää. Olethan kuitenkin juuri se ihminen, kehen toinen on rakastunut. Ja kuullessaan oman rakkauden kohteensa olevan tyytymätön tai murheellinen, on se kova paikka kenelle tahansa. Valitettavan usein tästä syystä vaistonvarainen puolustusreaktio puskee päällimmäisenä keskusteluun, vaikka todellinen huoli olisi kumppaniisi iskenytkin. Anna siis keskustelulle aikaa ja kerro rehellisesti omasta fiiliksestäsi ilman että hyökkäät kumppanisi kimppuun henkisesti enempää. Älä vie kumppanisi itsetuntoa, sillä silloin se syöksee parisuhteen vieläkin huonompaan jamaan ja kerro, että syy miksi tuot asian esille on se, että tiedät sen olevan mahdollista muuttua parempaan. Jos et avaisi keskustelua aiheesta, tarkoittaisi se, että et uskoisi asian mihinkään paranevan.