Puutarhaharrastus lapselle

Puutarhaharrastus lapselle

Nykymaailma on tietokoneisiin yhdistetty ja ihmiset hakevat tietokonepeleistä jopa maalaistalon elämää, puutarhan ja eläintenhoitoa. Muistan sisarenpojan vuosia sitten selvittäneen minulle, kuinka hän osti lampaita ja laittoi maissia kasvamaan. Kyse ei ollut tosielämästä vaan pelistä, jossa voi ostaa tai vaihtaa kotieläimiä. Vaikka sisarenpoikani ei käytä koko aikaansa tietokoneessa pelaillen vaan harrastaa liikuntaa, musiikkia ym mietin, että oikeasti moni nuori ja lapsi viihtyy nykyään paremmin tietokoneen ääressä kuin nauttien luonnosta tai syöden itse kasvattamiaan tomaatteja.

Luonto ja puutarha ovat itselleni tärkeimmät asiat elämässäni perheeni lisäksi ja haluaisin saada lapsetkin nauttimaan tunteesta, että olen itse kasvattanut tämän! Mutta, miten saa nuoren/lapsen pois tietokonepelistä nauttimaan ulkoilmasta ja puutarhasta tai vaikka oman parvekkeen pienestä kasvimaasta.

Ensin ostoksille

Ehkä ensin pieni retki puutarhaliikkeeseen, mutta nyt en minä olekaan valikoimassa ja katselemassa tuotteita vaan annan lapsen katsoa ympärille ja katson minkälaisista välineistä, ruukuista, kasveista ym hän innostuu. Ehkä värikäs pieni oma kastelukannu, oma pieni hara tai vaikka nätit puutarha saappaat saavat tytön innostumaan ja poika ehkä haluaa, jotain samaa kuin isällä, pienempi kuokka, ehkä toisenlaiset saappaat ja kastelukannu, mutta kunhan ne ovat mieluisat. Erityisen tärkeät ovat myös puutarhahanskat, jottei lapsille tule haavoja tai tikkuja puutarhassa työskennellessä mutta niidenkin pitää olla lasten kokoa!

Sitten siemenpussien ja taimien kimppuun ja mietitään yhdessä, mitä olisi kiva kasvattaa ja syödä. olisiko herneet tai tomaatit, porkkanat tai nauriit, joita voisi syödä myös sellaisenaan eikä vaan valmistettuna ruuaksi lapselle sopivia kasvatettavia, joku yrtti, joka houkuttelisi vaikka kauniita perhosia tai joku kaunis kukkiva kasvi saattaisi myös innostaa pientä puutarhuria.si

Paitsi, että valitaan siemenet yhdessä niin myös itse kasvimaan laitto olisi hyvä suunnitella yhdessä tai ainakin niin, että lapsi saisi olla mukana suunnittelemassa. Silloin varmasti innostusta riittäisi. Ei kaikkea tarvitse tehdä lapsen tahdon mukaan mutta varmasti, jos lapsella on esimerkiksi oma pieni osansa, josta hän on vastuussa ja hän saisi itse istuttaa siemenet ja taimet istutettaisi yhdessä olisi hyvä alku pikkupuutarhuriksi. Hyötypuutarhan hoidosta voi myös tehdä päiväkirjan ja aikataulun ja tehdä siitä jokapäiväistä rutiinia eli koulun tai tarhan jälkeen käytäisi kurkistamassa, mitä kasvimaalle kuuluu.

Lapset mukana puutarhahommisa

Lapset mukana puutarhahommisa

Mutta eihän puutarhanhoito ole välttämättä pelkkää kasvimaata ja hyötypuutarhaa vaan kukkia, pensaita, nurmikkoa ja puita. Lapsen innostus puutarhaan voi syntyä ihan vaan itsestäänkin. Jos ottaa lapset pienestä pitäen mukaan pihahommiin ja antaa lasten auttaa haravoinnissa, kukkien kastelussa, nurmen leikkuussa tai muussa pihahommassa he saattavat haluta mukaan jatkossakin. Rikkaruohojen kitkeminen ei välttämättä ole aina mukavaa, mutta jos senkin tekee leikin varjolla, vaikka ensin kitketään keltakukkaiset rikkaruohot tai mittailee kumpi löytää isomman, saa rikkaruohotkin kitketyksi nopeammin ja välillä muutakin. Jos lapsen kanssa yhdessä suunnitellaan myös muuta kuin hyötypuutarhaa on hyvä opettaa lapselle kasvitietoa tietysti huomioiden lapsen ikä. Jos pienemmistä lapsista on kyse on katsottava, ettei lapsi laita suuhunsa mitään sopimatonta ja voi myös valita kasveja, jotka ovat syötäviä mutta lapselle on myös opetettava, ettei kaikkia kasveja voi koskea tai syödä.

On sitten hyöty- tai koristepuutarha siemenestä kasvatettavien taimien seuranta on mielenkiintoista ja siitä voi tehdä lapselle vielä kiinnostavampaa käyttämällä mittanauhaa ja kalenteria. Miten hienonta tuntuukaan, kun ensimmäiset taimen alut nousevat maasta ja miten herneet kukkivat ja pienet palkojen alut näkyvät ja miten makoisilta ensimmäiset omat herneet. Eiköhän näillä vihjeillä päästä jo alkuun pikkupuutarhurin kanssa mutta totta kai jokainen lapsi on omanlainen puutarhuri niin kuin me aikuisetkin olemme.