Pystyykö unia kontrolloimaan

Unet, ne ovat aina yhtä mielenkiintoinen aihe. Unet saattavat olla hyvinkin moniulotteisia ja osa uskoo, että niitä voi tulkita tai jopa kontrolloida. Tästä, kuten muistakin uskomuksista ollaan usein montaa eri mieltä ja jotkut eivät unipuheisiin usko. Nämä ihmiset usein ajattelevat, että unet ovat vain alitajunnan sekavuuksia ja sattumia. Toiset taas uskovat, että unilla on jokin suurempi merkitys ja tietyn asian näkeminen unessa tarkoittaa jonkin tietyn asian tapahtumista tulevaisuudessa. Osa uskoo jopa, että kuoleman voi ennustaa unien kautta. Tai sitten on tietty ihmisryhmä, jotka eivät voi samaistua kumpaankaan, sillä ne eivät näe ollenkaan unia tai sitten heille on mahdotonta muistaa unia seuravana aamuna. Usein myös ihmiset muistavat vain tietyt unet tai sitten unet muistetaan vain hetken aikaa heräämisestä.

Pystyykö unia kontrolloimaan
Pystyykö unia kontrolloimaan

Ihmiset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä nukkujia ja uneksijoita. Unet ovat myös täten hyvinkin yksilöllisiä ja omakohtaisia, jotka perustuvat ajatuksiin, tunteisiin, mielikuviin, ääniin ja muihin aistimuksiin. Unet muistuttavat usein tarinoita, joilla ei ole loogista etenemistä. Unet voivat olla ihan vain arkielämän asioita hieman vääristyneinä ilman rajoja. Unia on monen eri tyyppisiä, joista yleisimmät ovat painajaiset eli pahat tai ahdistavat unet, joissa unennäkijä tuntee itsensä uhatuksi, selkounet, joissa unennäkijä tiedostaa asian olevan unta tai sitten erittäin syvät unet, joissa näkijä ei tiedosta omaa olemassa oloaan unen näkemisen aikana. On myös olemassa tietynlaisia ennustus unia, joita kutsutaan Dejavu-uniksi. Tällaisen unen tunnistaa usein hereillä ollessa, kun unennäkijä aistii jonkin tilanteen tapahtuneen täsmälleen samanlaisena aiemmin. Tässä tilanteessa tietty kohtaus on nähty joskus aiemmin unen kautta tai ainakin se tuntuu siltä.

Onko unien hallitseminen sitten mahdollista?

Yhtenä unen tyyppinä oli painajaiset, joista jokainen meistä kärsii ajoittain. Nämä unet eivät ole kivoja kenellekään ja niiden ei haluta tapahtuvan. Usein myös painajaisen näkemisen jälkeen, keho on käyttänyt enemmän energiaa nukkumiseen, jolloin aamulla herättäessä saattaa tuntua tavallista väsyneemmältä. Usein painajainen myös herättää unesta, jolloin yöllä on vaikeampia nukkua. Osa kuitenkin kärsii jatkuvista painajaisista, joista eroon pääseminen olisi erittäin tärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi. Tällöin unen kontrolloiminen tulee tarpeeseen. Usein jatkuvat painajaiset kertovat jostain aiemmin tapahtuneesta traumasta, jota edes uneksia ei välttämättä tunnista. Tällainen saattaa olla jonkin menneisyydessä tapahtunut asia, joka on jäänyt käsittelemättä uneksijan mieleen. Tällaisissa tapauksissa tämä kyseinen tapahtuma saapuu alitajunnan mukana uniin. Tapahtuma saattaa olla iso, jonka uneksia helposti tunnistaa, mutta se saattaa myös olla erittäin pieni tapahtuma, jota uneksia ei edes tunnista traumaksi. Tällöin paras keino unen kontrolloimiseen on terapia, jolloin unesta esille tuleen trauman saa puhuttua ja selvitettyä. Tämä usein auttaa parhaiten painajaisten kanssa kamppaileville.

Onko unien hallitseminen sitten mahdollista?
Onko unien hallitseminen sitten mahdollista?

Unien hallinta muissa tapauksissa saattaa kuitenkin olla hankalaa ja tämä on enemmänkin jokaisen oma uskomus asia. Netti on pullollaan erilaisia ohjeita unien kontrolloimiseen, joten tietoa halutessaan sitä varmasti löytyy. Nämä tietenkin ovat yksilöllisiä ja osalle ne saattavat välillä tuottaakin tulosta. Yleisimpinä ohjeina on ajatella jotain tiettyä asiaa hyvin hartaasti ennen nukahtamista tai sitten kuunnella tiettyjä ääniä kuten meren aaltoja nukahtaessa. Tämä on kuitenkin hieman ristiriidassa tutkimuksiin, nimittäin niiden mukaan ihminen näkee harvoin unta edellisestä päivästä. Tutkimusten mukaan usein unet sijoittuvat noin 7 arkipäivän päähän. Totta tietenkin on, että tiettyä ääntä kuunnellessa mieli asettuu tiettyyn tilaan, jolloin tietyn tyyppisten unien näkeminen voi olla täysin mahdollista.