Suojele nuorta sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median vaaroista puhutaan paljon ja tietoa yksityisyyden suojaamisesta saa monesta eri lähteestä, kouluissakin saatetaan opastaa nuoria sen suhteen.  Tämän seurauksena vanhempi voi ajatella nuoren tietävän turvallisesta netin käytöstä, mutta huomioiko nuori kuitenkaan ne tärkeimmät ohjeet ja tunnistaako hän tilanteet ajoissa? Monenlaisia tilanteita voi tulla vastaan netin välityksellä ja vanhemman on tärkeä pysyä mukana muuttuvassa ympäristössä. Vaikka nuori viettää paljon aikaa netissä, voi moni asia turvallisuuteen liittyen olla aivan uutta. Kaikkea ei voi etukäteen suunnitella ja kaikkeen ei voi varautua, mutta monia ongelmia joita some tuo, voi myös ehkäistä.

Yksityisyyden turvaaminen

Vanhemman on tärkeä olla kiinnostunut nuoren ajankäytöstä, myös netissä. Millä sivuilla nuori käy? Mitä hän siellä tekee? Ja kenen kanssa hän keskustelee? Yleisimpiä varoituksia, mitä netin käyttöön liittyy, ovat henkilökohtaisiin tietoihin liittyviä (esimerkiksi henkilötunnus, maksukorttien tiedot, kotiosoite). Näitä tietoja kannattaa jakaa hyvin harkitusti ja vain luotettaville sivustoille. Jotkut sivut voivat jakaa antamasi tiedot eteenpäin, joten tutustu käyttöehtoihin, kaikkea ei kannata hyväksyä. Vanhempi voi yhdessä nuoren kanssa löytää sopivat somen sivustot, joihin liittyä.

Yksityisyyden turvaaminen
Yksityisyyden turvaaminen

Nuorelle kannattaa kertoa erilaisista huijausyrityksistä, joilla yritetään saada tietoja. Salasanat ovat yksi asia, jota kenenkään muun ei tarvitse tietää, jolloin niitä ei myöskään kysytä viestien välityksellä. Jos joku muu saa selville nuoren salasanan, tilin palauttaminen kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti (sivustot kertovat ohjeita tähän). Linkkejä avatessa kannattaa olla tarkkana, ne voivat yrittää ladata koneeseen haittaohjelmia tai saada sinut antamaan tietojasi. Jos et tunnista sivustoa tai luota lähettäjään, ei sitä kannata klikata. Koneiden käyttöjärjestelmät on hyvä pitää päivitettynä ja haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja kannattaa myös käyttää. Kun vanhemmalla on tarpeeksi tietoa turvallisesta netin käytöstä, on nuoren käyttäytymistä helpompi seurata ja neuvoa. Tärkeintä on välttää vakavampia riskejä, mutta kaikista tilanteista kannattaa yhdessä oppia jotain. Nuorelle on kerrottava mahdollisista rikoksista, joita voi tapahtua, jotta vanhempi voi hankkia tilanteeseen tarpeellista apua mahdollisimman pian.

Nettikäyttäytyminen

Salassa pidettävien tietojen lisäksi täytyy huomioida profiilien yksityisasetukset. Kuinka julkisia esimerkiksi kuvat ovat? Mitä tietoa haluat kaikkien nähtäville? Sivuston asetukset kannattaa käydä läpi ennen käytön aloitusta ja nuoren on hyvä muistaa päivittää niitä tarvittaessa. Monet somen profiileista saa kokonaan yksityisiksi, jolloin käyttäjä itse päättää, kuka ne voi nähdä. Vanhemmat voivat nuoren kanssa keskustella, minkälaisia kuvia ja kirjoituksia voi julkaista kaikkien nähtäville ja tarvittaessa rajata vain ystävät näkemään ne. Vanhemman on hyvä tietää, mihin kaikkialle nuori on kirjautuneena. Kannattaa myös tutustua sivuston sääntöihin, ne kuitenkin täytyy hyväksyä rekisteröitymisen yhteydessä. Jos sivusto vaatii sisäänkirjautumisen, voi olla myös mahdollista estää sekä ilmiantaa muita käyttäjiä, jos sattuu kohtaamaan häiritsevää käyttäytymistä. Asetusten lisäksi onkin hyvä keskustella nuoren kanssa nettikäyttäytymisestä. Samalla kun somen käyttö lisääntyy, siirtyy kiusaaminenkin sinne. Kommentointi ja keskustelut ovat iso osa somea ja nuoren on hyvä tietää, mitä tehdä jos huomaa kiusaamista tai kokee sitä itse. Netissä tapahtuva kiusaaminen voi olla sellaista, jota vanhempi ei huomaisi ilman nuoren netin käytön seuraamista.

Nettikäyttäytyminen
Nettikäyttäytyminen

Kannattaa myös tietää, kenen kanssa nuori viettää aikaa netissä. Viime aikoina netissä levinneet some- haasteet ovat olleet suosittuja ja suurin osa niistä voi olla erittäin vaarallisia. Huomion hakeminen erilaisten internetilmiöiden avulla voi aiheuttaa nuorelle vakaviakin seurauksia, jopa pysyviä vammoja. Vanhempi voi turvata nuoren kasvuympäristön paremmin, kun nuoren nettikäyttäytyminen on vastuullista ja osaavaa. Vanhemman oma esimerkki on tärkeää ja mitään ei kannata jättää huomioimatta.