Unen mysteeri

Unet ovat kiinnostaneet ihmiskuntaa aina aikojen alusta asti. Tiedemiesten kesto suosikki, unet ja niiden merkitys on edelleenkin kuitenkin suuri mysteeri ja vaikka kuinka paljon onkin tutkittu niiden yhteyttä todellisuuteen, tulevaisuuteen ja menneisyyteen. Mysteeriseksi unet tekee myös se, että monista lähteistä kautta aikojen on aina unilla ollut maaginen voima. Enneunet, unet yhdessä toisen ihmisen kanssa, unet joissa ymmärretään olevansa unessa ja muut vastaavanlaiset tieteellä selittämättömät kertomukset sekoittavat unimaailmaan myös palan epätodellisuutta. Unta on kuitenkin myös tutkittu paljon ja tieteellisesti on jo 1791 todistettu todeksi unen vaiheet. David Hartley tulkitsi asian niin, että uneen liittyy muutama päävaihe. Rem-uni ja non-rem-uni. Tätä tutkittiin kuitenkin jo 1950-luvulta asti. Keskeisen muistin alue aivoissa, jota kutsutaan hippokampukseksi on pystytty viime aikaisten tekniikoiden avulla tutkimaan paremmin, kun aivojen lähettämä signaali ja muu aktiviteetti voidaan mitata. Ihmisillä tällaisia tieteellisiä tutkimuksia ei olla vielä tehty suuressa mittakaavassa, mutta pienemmillä eläimillä, kuten rotilla tätä on tutkittu paljon. Hermosolut, jotka esimerkiksi tällaisessa tutkimuksessa olevilla rotilla aktivoituivat labyrintissa juoksun aikana, saattoivat unen aikana aktivoitua samanlaisesti, jonka perusteella ajateltiin labyrintissa juoksemisen jatkuvan rotan univaiheissa. On siis arveltu ihmisten lisäksi muidenkin nisäkkäiden uneksuvan päivän tapahtumia samanlailla kuin ihmisetkin. On sanottu, että kaikenlainen uni auttaa vahvistamaan päivän aikana viritettyjä hermosoluja ja vahventamaan muistijälkiä. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että oppiminen siis toden teholla syventyy ja päivän aikana oppimat asiat iskostuvat mieleesi uniesi aikana.

Unen tärkeys

Vaikka unen tärkeyttä ei voida kuin joka päivä vuosi vuodelta vahvistaa ja vahventaa, on silti uni jätetty nykymaailmassa jopa koko ajan vähemmälle huomiolle. Kiristyvä työtahti, kolmivuorotyöt, yön ja päivän häkellyttävän suuri muutos ihmiselämässä, jossa suurkaupungit eivät enää erota päivän aamuaurinkoa illan hämärrykseltä ja ihmisten tasainen temmellys kiireisissä metroissa on muokannut maailmastamme sellaista, että ei ole enää olemassa yhteistä vuorokauden kiertoon sidottua elämänrytmiä kuin ennen. Ennen valaistuksen ja sähkövalaistuksen keksimistä, oli suuresti toisin. Herättiin kun aamuauringon ensisäteet paistoivat ikkunasta ja mentiin nukkumaan tai hiljennyttiin iltatouhuihin silloin, kun alkoi hämärtää. Stressi ja kiire painaa päälle, unelle ei löydy aikaa. Virikkeitä aivoille on joka kolkassa, älypuhelimien myötä jopa sängyn rauhaa häikäistään keinotekoisella valolla ja virikkeillä. Uneen on vaikea päästä pitkän sosiaalisen median selailun ja videoiden maailmasta. Juuri ennen nukkumaan mentäessä opitut ja omaksutut asiat eivät välttämättä ole kehittäviä vaan niin sanottua turhuutta aivojen virikkeeksi.

Huolestuttava tulevaisuuden suunta

Univaikeudet ovat yleistyneet ja sitä kautta sairaudet ja henkinen uupuminen on yleistynyt. Lääkettä vaivoihin haetaan liian usein nukahtamislääkityksestä ja epäterveellisistä tavoista kun todelliseksi lääkkeeksi kävisikin yksinkertaisesti aivojen rauhoittaminen virikkeiltä ennen nukkumaan menoa ja säännöllinen unirytmi selkeine kaavoineen. Myös lapset oppivat sen mitä aikuiset heille opettavat ja aikuisen huonot nukkumistavat voivat periytyä tapana myös tuleville sukupolville. Suomessa lisäongelmaksi tekee nukahtamisen vaikeuksiin ja nukkumisen ongelmiin neljä vuodenaikaamme, jotka jo itsessään sotkevat luontaista unirytmiämme. Siihen päälle virikkeellinen elämämme vuorotyön ja jatkuvat kaupunkilaismelun, valon ja elämän aiheuttamat loputtomat muutokset vaikuttavat terveyteemme. Tätä tulisikin jokaisen pohtia itsekseen ja keskittyä siihen omaan ja ainoaan aivo koppaamme, jota tulisi vaalia, kehittää ja motivoida eteenpäin ja antaa sille ja myös koko keholle tarpeeksi aikaa levätä ja antaa luontaisen toiminnan kautta kehomme pysyä terveenä ja mielemme elinvoimaisena.