Vanhempien Media-opas

On ceeässää, snäppii ja instaa. Ja kodissansa vielä elävä teini puhuu kännykälleen vaahtoamatta. Vanhemmista suurin osa katsoo vierestä äimän käkenä kun miljoonat selfiet mökki rannasta on paljon tärkeämpää kuin itse maisemasta ja saunasta nauttiminen. Kaikkea täytyy koko ajan kuvata. Ja siis ihan kaikkea. Mitä telkkariohjelmaa katsotaan kotona juuri sillä hetkellä ja kuinka kaakaokupista höyryää kuuma kaakao. Mistä tosin ei hiiskutakaan, että rakastava äiti sen tyttärelleen juuri valmisti yhteistä iltaa varten. Kaikki on julkista ja jopa oma naama pärstä on jatkuvan videokuvauksen kohteena.

Facebook on vanhuksille

Sosiaalinen media elää sellaista aikakautta, että edes he, jotka kokevat vielä kuitenkin jollakin tasolla olevansa suhteellisen nuoria, ei ymmärrä missä ja mitä tapahtuu varhaisnuorten ja nuorison rintamalla enää tänäkään päivänä. Kolmekymppisenä olet jo aivan ulapalla uusimmista trendeistä, vaikka aina luulit olevasi se, joka pysyy ajan virrassa mukana. Facebook on kuollut ja jopa nolo paikka olla nykyään esi-teini ikäisille. Se on vain naapurin mammoille ja vanhuksille. Ei siellä kukaan enää ole. Nykyään ollaan snäpissä. Eli viralliselta nimeltään Snapchat. Palvelu on hyvinkin yksinkertainen. Ja ehkä siksi vaikea ymmärtää mikä siinä on niin hienoa. Palveluun syötetään omia joka päiväisiä videoita ja jonkin verran myös kuvia, joista koostetaan niin sanottua päivän tarinaa. Videoita ja kuvia voi koristella ja ehkä paras ja hauskin osuus palvelua on se, että kasvojen muokkausohjelmalla saat itsestäsi vaikkapa naukuvan kissa, joka aina kieltään ulos näyttämällä poksauttaa leijuvia sydämiä ympärilleen. Muokkauksessa ei pelkästään kasvosi muuntaudu erilaisiksi vaan myös äänesi. Jos kotonasi on nuori, jolla palvelu löytyy, voit huoletta kysyä apua ja leikkiä palvelulla ilman kuvien tai videon julkaisua ja todeta sen olevan hauska yhteinen hetki nuoren kanssa.

Snapchat palvelun tarinat voi jakaa omille ystävilleen, joilla on sama palvelu. Voit jakaa hetken tai videon tai tarinasi vain tietyille henkilöille, tai päättää vaikka vain yhden, jolle lähetät oman lyhyen videotervehdyksesi. Kun Snapchat tuli markkinoille, sen ehdoton ykkös-valttikortti oli se, että kuvia ja videoita pystyy lähettämään niin, että sen avatessaan  julkaisu näkyy vain sekunnin tai vaikkapa kymmenen sekunnin ajan ja sen jälkeen katoaa ilman että sen avannut henkilö voi saada videota tai kuvamateriaalia kopioitua itselleen. Tästä syystä alastonkuvat ihastukselle ja jopa suorat alapääkuvat saivat sopivan lähetyskanavan ilman pelkoa siitä, että kuvat leviäisivät riidan jälkeen kenellekään eteenpäin. Mutta älä huoli, palvelu on paljon muutakin ja nykypäivänä löytyykin lähes jokaisen teinin älypuhelimesta. Lähinnä palvelussa päivitellään kaveripiirissä joka päiväistä elämää ja lähetellään videotervehdyksiä tai avautumisia.

Pitäisikö vanhemman liittyä palveluihin, joita teini käyttää

Mieli varmasti tekisi liittyä kaikkiin sosiaalisen median palveluihin mitä nuori käyttää, ihan vain nähdäkseen mistä palvelussa on kyse ja minkälaista sisältöä sieltä saadaan ulos. Mutta vielä parempi lähestymistapa vanhemmilla on avata avoin ja suora keskusteluyhteys nuoren kanssa ja avoimesti kysyä kysymykset suoraan. Voit kertoa, että olet huolissasi palveluiden laadusta siksi, että et tiedä miten kyseinen palvelu toimii ja voit pyytää nuorta näyttää ja esitellä kännykästään kyseisen palvelun, jotta sinun ei vanhempana tarvitse moisiin nuorten hömpötyksiin ryhtyä. Kun perusteet palvelusta on selvillä, voit tarvittaessa pyytää nähdä, minkälaista sisältöä nuori palveluun laittaa ja minkälaiset ovat hänen arvonsa asiassa. Minkälaista yksityisyyden rajaa hän pitää ja kenelle tietoa jaetaan. Muista pitää keskustelu täysin avoimena ja älä pakota mihinkään. Kerro huolestasi, mutta älä yritä urkkia. On parempi olla vanhempi, jolle nuori voi avautua ja tulla kertomaan jos jotain sosiaalisessa mediassa on tapahtunut, mikä pahoittaa mielen, kuin olla vanhempi, jolle asiasta ei voi kertoa ilman syyllistävää ”mitäs minä sanoin”-saarnaa.